7 tips voor een succesvolle landingspagina

7 tips voor een succesvolle landingspagina
De toename van digitalisering in het afgelopen jaar heeft misschien wel de grootste impact op de maakindustrie. The Internet of Things (IoT), Smart Factories en het veranderende koopgedrag van klanten zijn van grote invloed op je concurrentiepositie en marktaandeel. Men oriënteert zich ook in de maakindustrie steeds vaker online voordat ze contact opnemen met een potentiële leverancier. Zo vindt gemiddeld 57% van het aankoopproces online plaats. Daarom is het zaak om zo goed mogelijk de vragen van kopers gedurende het aankoopproces te beantwoorden, zodat jouw organisatie de grootste kans heeft om de deal te sluiten. Deze dynamiek dwingt maakbedrijven tot een nieuwe commerciële aanpak.
Een effectieve landingspagina die converteert mag daarbij niet ontbreken. De kwaliteit daarvan is doorslaggevend voor het succes van al je online activiteiten. Uit recent onderzoek blijkt dat bedrijven en organisaties die een landingspagina gebruiken significant meer leads genereren. Landingspagina’s zijn dan ook effectief in het overtuigen van bezoekers, doordat de inhoud veel doelgerichter is. Maar welke elementen maken een landingspagina dan succesvol? In deze blog geven we je 7 tips die van essentieel belang zijn voor een effectieve landingspagina.
Hulp nodig bij het maken van je landingspagina?
Laat het ons hieronder weten!
1. Zorg voor een zachte landing
Je hebt veel moeite gestoken in het samenstellen van een sterke online-marketing campagne om bezoekers op jouw landingspagina te krijgen. Via social advertising, e-mail of zoekmachinemarketing is de bezoeker op de laatste schakel van jouw campagne terecht gekomen. Je hebt hun aandacht weten te trekken en kunnen overtuigen met je advertentie, nu wil je natuurlijk ook dat die bezoeker wat langer blijft hangen op je landingspagina en uiteindelijk over zal gaan tot conversie. Door gebruik te maken van een herkenbaar kleurenpalet, schrijfstijl, beeldaspect en herhaling van je logo laat je de bezoeker weten dat hij op de juiste plek is geland. Dit noemen we ook wel een zachte landing. Wanneer de bezoeker niet dezelfde indruk krijgt als waarvoor hij op jouw advertentie heeft geklikt zal hij snel afhaken en wegklikken.

2. Less is more
Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde website bezoeker binnen enkele seconden al onbewust beslist of hij het product of de dienst zal kopen. Alle informatie die hij binnen deze tijd ontvangt en verwerkt kan de oriëntatie en aankoopbeslissing beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om je landingspagina zo simpel mogelijk te houden. Call to action knoppen moeten makkelijk te vinden zijn en de tekst moet makkelijk te lezen en to-the-point zijn. De meest relevante boodschap moet alle aandacht krijgen. Gooi alles wat af kan leiden uit het raam. Weg met de footer, menubalk en extra links in de tekst. Dit zorgt er namelijk alleen maar voor dat je de bezoeker verleid om jouw landingspagina te verlaten. En dat betekent geen conversie en daarmee dus geen resultaat uit je zorgvuldig uitgestippelde campagne.

Tijd voor een succesvolle landingspagina?
Marloes regelt het snel voor je

3. Beeld zegt meer dan 1000 woorden
De meeste landingspagina’s beginnen met een main visual of banner bovenaan. Dit is dan ook het eerste wat de bezoeker ziet en hem moet kunnen overtuigen. Door een afbeelding te gebruiken die de meerwaarde van jouw product of dienst weet uit te drukken kun je de gewenste emotie en/ of behoefte overbrengen. Ook alle andere afbeeldingen die je gebruikt op de landingspagina moeten de kracht hebben om te kunnen overtuigen en een emotionele snaar te raken. Afbeeldingen die dit niet doen zullen door de bezoeker worden genegeerd, waardoor je kostbare ruimte verspilt.

4. Fire your biggest gun first
Na het zien van de main visual is de aandacht van de gebruiker gericht op de titel. De titel is daarom misschien wel het belangrijkste stukje tekst op jouw landingspagina. Hiermee vertel je zo kort mogelijk wat je kunt betekenen voor de klant en waarom dat van waarde is voor hem. Denk hierbij ook aan het samensmelten van je advertentietekst, om die ‘zachte landing’ te kunnen realiseren. De kop moet de bezoeker niet alleen overtuigen om verder te lezen, maar ook kunnen samenvatten waar jouw onderneming voor staat. Wanneer je de nieuwsgierigheid van de bezoeker weet te wekken met een sterke titel zal hij meer betrokken raken bij jouw dienst of product. Omdat je niet je hele trukendoos in een keer kunt inzetten kies je voor jouw belangrijkste doel. Is dat overtuigen, nieuwsgierig maken of een oplossing voor het probleem aanbieden. Kies bewust jouw doel op basis van de behoefte van je target audience, zodat de bezoeker zich voelt aangesproken.

Is jouw landingspagina toe aan een make over?
Francien kan je hier alles over vertellen.
5. Kort maar krachtig
Websitebezoekers lezen geen teksten maar scannen de pagina. Het heeft daarom geen zin om ellenlange teksten te schrijven, ook al denk je dat die informatie nog zo waardevol is. Als bezoekers niet binnen 5 seconden begrijpen wat je ze te bieden hebt en wat de voordelen zijn haken ze af.
Belangrijk om te weten is dat uit onderzoek blijkt dat de meeste websitebezoekers pagina’s scannen in een vast patroon, de F-vorm. Ze lezen als eerst de kop en scannen vervolgens langs de linkerzijde alle subkoppen en meest relevante uitgelichte tekst. Het nadeel hiervan is dat belangrijke informatie kan worden overgeslagen. Maak het de lezer daarom makkelijk door de hoofdboodschap in de F-vorm te verwerken. Dit zorgt voor een heldere structuur en het overbrengen van de juiste boodschap.

6. Ready, set, action!
Het is zover! De bezoeker blijft op jouw landingspagina hangen en heeft nog steeds interesse in jouw product/ dienst. Nu is het tijd voor dat laatste zetje om de bezoeker in een lead te veranderen. “Schrijf je nu in!”, “Klik hier voor meer info!” en “bekijk ons aanbod” zijn voorbeelden van gebruikelijke Call to Actions. De praktijk leert echter dat deze Call to Actions helemaal niet aanzetten tot actie. Benadruk in plaats daarvan nog eens het doel waarvoor de bezoeker op de landingspagina terecht is gekomen. Bijvoorbeeld: “Direct meer leads”, “download de brochure” of “Vandaag nog geleverd”. Maak het de bezoeker makkelijk om op jouw CTA te klikken door aan te bieden waar naar ze op zoek zijn.
7. Optimalisatie is key
Je landingspagina is nu klaar voor lancering, maar vergeet de optimalisatie niet. Wil je dat jouw landingspagina ook goed scoort binnen zoekmachines? Denk dan bijvoorbeeld aan SEO en SEA optimalisatie. Met een aantal handige toepassing kun je vaak al veel bereiken. Vergeet ook de mobiele gebruiker niet. Een mobielvriendelijke landingspagina is een must geworden. Tot slot is het belangrijk om de resultaten van je landingspagina te volgen om te kunnen optimaliseren waar nodig, zo kun je jouw campagne langer doortrekken en kinderziektes op tijd bestrijden.