1. OMD
  2. Blog
  3. Durf jezelf te laten zien en val op
Merkwaarden

Hoe jouw merkwaarden de basis zijn van succesvolle marketing

Wist je dat ieder sterk merk is gebouwd op een aantal merkwaarden? Overtuigingen die het fundament vormen van dat merk, soms zelfs jarenlang, zonder dat je nu eigenlijk meteen doorhebt wat de achterliggende merkwaarden van een merk zijn! In deze blog gaan we wat dieper op die merkwaarden in. Waarom zijn ze nu eigenlijk belangrijk, wat zijn goede merkwaarden voorbeelden en aan welke voorwaarden moeten die dan voldoen? Je leest het hier!


Voorbeelden3

Waarom zijn merkwaarden belangrijk?

Voordat we de merkwaarden voorbeelden induiken willen we eerst benoemen waarom merkwaarden nu eigenlijk belangrijk zijn. Ten eerste helpen merkwaarden je om je te onderscheiden van anderen. Wanneer iedereen klantgericht en innovatief is ziet de doelgroep geen verschil meer tussen partij A en B. Goede, heldere merkwaarden helpen dus om juist wel op te vallen tussen concurrenten.

Ten tweede zijn merkwaarden perfect geschikt om ervoor te zorgen dat je doelgroep zich met jou identificeert. Of, in ieder geval, hen hier de mogelijkheid voor te geven. Met heldere merkwaarden laat je precies zien waar je voor staat. Zo kunnen anderen gemakkelijk zien of ze jou bij zichzelf vinden passen of juist niet.

Voorbeelden

Merkwaarden liggen onder het “goede gevoel”. Ze zorgen voor de gunfactor door te laten zien waar je in gelooft en waar je voor staat. Het zorgt ervoor dat jouw doelgroep voor jou kiest en niet voor een concurrent.

Voorbeelden4

De merkwaarden voorbeelden

Zoals je misschien al vermoedt kun je als organisatie niet zomaar merkwaarden kiezen. Ze moeten goed bij je aansluiten en echt onderdeel zijn van wie je feitelijk als organisatie bent. Een van de sterkste merkwaarden voorbeelden vinden we terug bij Nike. Hun motiverende slogan ‘’Just do it’’ is wereldwijd bekend en komt voort uit hun merkwaarden, zoals heldhaftigheid en wilskracht.

Voorbeelden5

Een ander goed merkwaarden voorbeeld vinden we bij BMW. Het Duitse automerk is, net als Nike, wereldwijd bekend en staat voor betrouwbaarheid, status en rijplezier. Dit komt voort uit de merkwaarden integriteit, respect, verantwoordelijkheid en groei, die samen het geraffineerde BMW merkbeeld hebben gecreëerd.

Voorbeelden2

Van overtuigingen naar merkwaarden

Hoe kies je jouw merkwaarden? Er is immers zoveel dat jou en je organisatie drijft. Overtuigingen worden merkwaarden als ze voldoen aan een aantal belangrijke criteria. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

Memorabel

Merkwaarden zijn pas de moeite waard wanneer ze bijzonder zijn. Een wow effect veroorzaken. Dat geeft attentiewaarde en stoppingpower aan je verhaal. Maken impact en blijven daarom hangen bij iedereen die ermee in aanraking komt.

Onderscheidend

Werkelijk onmisbaar, maar in de praktijk nog niet altijd even vanzelfsprekend. Je merkwaarden moeten nu eenmaal verschillen van je concurrentie en andere merken, anders val je niet op en zeggen je waarden weinig.

Actief en uitvoerbaar

Je merkwaarden beschrijven hoe je organisatie werkt, dus is het belangrijk dat deze actief zijn. Zeg dus niet dat je bijvoorbeeld integer bent, maar dat je altijd het juiste probeert te doen waarbij je uitlegt hoe dat gaat.

Relevant

Ieder bedrijf is tegenwoordig klantvriendelijk en innovatief, dus dit zijn eigenlijk lege merkwaarden geworden die je niet persé zo wilt communiceren. Zorg juist dat je merkwaarden de emoties van je doelgroep aanspreken en voortkomen uit een idee waar je voor vecht en waarmee je het leven van je klanten echt beter maakt.

Helder en gedefinieerd

Een vage waarde zegt helemaal niets. Breng je waarden dus helder, bondig en vooral duidelijk in kaart. Dit kun je doen in enkele bullet points, of juist met een mooie presentatie!

Tijdloos

Je waarden moeten de tand des tijds kunnen doorstaan en over 10 jaar nog steeds bij je bedrijf passen. Zo blijf je consistent en neemt de kracht van je merkwaarden na verloop van tijd alleen maar toe.

Frans van Noort

Jouw merkwaarden ontdekken?

Wil je sparren over je huidige merkwaarden? Of ben je op zoek naar een manier om jouw merkwaarden te ontdekken? Wij maken met- en voor onze klanten onwijs mooie dingen, en doen dit ook graag voor jou. Neem dus gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken, dan denken we met je mee! Bel of mail Frans of laat een bericht achter via onderstaand contactformulier.

Kies onderwerp