Hoe IT bedrijven met employer branding IT-talent binnenhalen
Hoe IT bedrijven met employer branding IT-talent binnenhalen

5 tips voor een succesvolle employer branding-strategie
Met goede Employer Branding werf je talentvolle sollicitanten, versterk je je merk en daarmee de groei van je organisatie. IT talent aantrekken en binnenhalen is een groot probleem binnen de sector, voornamelijk gespecialiseerde IT’ers zijn lastig te vinden. Steeds meer IT-bedrijven zoeken daarom naast vaste medewerkers ook naar verschillende flexibele oplossingen door bijvoorbeeld freelancers in te schakelen. IT-bedrijven krijgen steeds meer concurrentie als het aankomt op het binnenhalen van IT-talent. Naast de directe concurrentie binnen de IT-sector liggen er nieuwe kapers op de loer in een grote verscheidenheid aan sectoren. Hierdoor blijft de vraag naar talent groter dan het aanbod.
Om de beste mensen aan te trekken is het tijd om als bedrijf te gaan bedenken wat jij de kandidaten te bieden hebt ten opzichte van de concurrentie. Hiervoor moet IT-talent je kunnen zien, begrijpen, geloven en liken.

Employer branding heeft alles te maken met de cultuur in je bedrijf
Wat is employer branding en waarom is het belangrijk?
Employer branding staat voor het laden van je werkgeversmerk. De reputatie van je bedrijf naar toekomstige medewerkers. Het geeft de club een gezicht. Je laat daarmee aan kandidaten zien hoe het voelt om bij jouw bedrijf te werken. Wat ze van het werk en de sfeer mogen verwachten. Het laat bovendien zien wat jullie uniek en relevant maakt. Met employer branding voelen kandidaten die goed passen zich extra aangetrokken en zullen dus eerder voor jouw organisatie kiezen dan voor de concurrent.
Dit zijn de meest belangrijke activiteiten voor employer branding:
Het plannen, bepalen en uitvoeren van een goed gedefinieerde employer branding-strategie
De juiste kanalen inrichten en benutten om gevonden te worden
Een uitgebreid profiel van de gewenste kandidaat opstellen
De huidige werknemers en stakeholders betrekken
Investeer in een positieve kandidaat-ervaring

Met employer branding voelen kandidaten die goed passen zich extra aangetrokken
Binnen de IT-branche zijn vooruitstrevende bedrijven meer dan ooit aan het bouwen aan hun werkgeversmerk. Werknemers zijn misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van het succes van een organisatie, daarom wordt er alles aan gedaan om het beste talent binnen te halen.
Employer branding is een bewezen effectieve methode om succesvol nieuw talent aan te trekken. Daarnaast levert het zichtbare resultaten op:
Meer hoogwaardige sollicitanten
Lagere omloopsnelheid door de juiste werknemers binnen te halen
Lagere wervingskosten
Positieve impact op het werven en behouden van nieuw klanten
Snellere bedrijfsgroei
Meer diversiteit en inclusie binnen de organisatie

meer diversiteit en inclusie binnen de organisatie
Hoe bouw je aan employer branding?
In de volgende 5 stappen leggen wij uit hoe je een sterke employer branding-strategie creëert.
1. Bepaal de identiteit van je bedrijf
Werknemers zijn niet langer op zoek naar opgepoetste bedrijfsprofielen. Ze willen de echte bedrijfscultuur zien. Hoe voelt het om ergens te werken? Om jouw employer branding slimmer in te steken is het dus belangrijk dat je je bedrijfscultuur echt kent. Wat gaat er goed en wat gaat er fout? Wat vinden mensen leuk en wat niet? Dit doe je door jouw werkgeversmerk onder de loep te nemen. Dit kun je doen door te beginnen met een algemeen onderzoek binnen de organisatie. Vraag huidige en eventueel ook oud-werknemers wat hun mening is over het bedrijf en jou als werkgever. Door Middel van een anonieme enquête bijvoorbeeld. Zij kunnen als geen ander omschrijven wat jij als werkgever te bieden hebt.
Bij het definiëren van jouw werknemers merk is het belangrijk om realistisch te blijven. Veel organisaties hebben de neiging om hun waardeproposities erg aantrekkelijk te laten klinken voor talent, terwijl dit niet overeenkomt met de realiteit. Dit zorgt op lange termijn voor een hoog personeelsverloop omdat je kandidaten aantrekt die niet passen bij de organisatie. Zo bezien is employer branding is een belangrijke tool voor het creëren van de beste werkplek voor jouw IT-medewerkers.

creëer de beste werkplek voor jouw IT-medewerkers
2. Verdiep je in de wereld van de ideale IT’er
Om de juiste kandidaten aan te kunnen trekken moet je eerst duidelijk krijgen hoe de ideale kandidaat voor jouw bedrijf eruit ziet. Nu je de identiteit van je bedrijf hebt geformuleerd kun je de ideale werknemer hier aan koppelen. Dit kun je doen door uit te gaan van de huidige werknemers of het gewenste IT-talent dat je wilt toevoegen aan je team. Door een persona te maken van deze ideale kandidaat ben je in staat om de employer branding persoonlijker en efficiënter te maken.
Vragen die je moet kunnen beantwoord voor een volwaardige persona:
Tot welke generatie behoren ze?
Wat vinden ze belangrijk in hun loopbaan? Is het loon, groei en ontwikkeling, bedrijfscultuur, interessante projecten, job flexibiliteit, werkomgeving of iets anders?
Waar zoeken ze naar vacatures?
Wat voor soort inhoud over werkgevers vinden ze waardevol?
Brengen ze tijd door op sociale media?
Zijn het actieve of passieve werkzoekenden?
Als je eenmaal antwoorden op deze vragen hebt, is het ook veel gemakkelijker om te definiëren wat voor soort content er moet worden gemaakt en via welke kanalen die content kan worden gepromoot.

maak persona te maken van de ideale kandidaten
3. Bepaal kaders voor succes
Om het succes van je employer branding acties te kunnen meten, is het definiëren van duidelijke doelen een cruciaal onderdeel van elke employer branding-strategie. Een voorbeeld van zo’n doel kan bijvoorbeeld zijn: Verhoog het aantal sollicitanten die gespecialiseerd zijn in Cyber Security, of verhoog het verkeer naar de vacaturesite.
Enkele van de meest voorkomende doelstellingen voor employer branding zijn:
Verhoog het aantal kandidaten van hoge kwaliteit
Verhoog het verkeer naar de vacaturesite
Verhoog de betrokkenheid bij EB-gerelateerde posts op sociale media
Verminder tijd en kosten per huur
Vergroot de betrokkenheid van medewerkers met employer branding-initiatieven
Verhoog het aantal baanverwijzingen
Verbeter de kandidatenervaring en NPS
Verbeter de acceptatiegraad van aanbiedingen
Verlaag de drop-off rate
Als de doelen concreet en meetbaar zijn en er een nulmeting is gedaan kan de campagne beginnen.

4. Maak het kandidaten makkelijk om je te vinden
Kanalen
Er zijn veel verschillende kanalen die kunnen worden ingezet om het werkgeversmerk te promoten en onder de aandacht te brengen. Door doelgericht te kijken naar de opgestelde kandidaat-persona’s kan er veel slimmer worden ingespeeld op het inzetten van de juiste kanalen. Volgens een onderzoek van LinkedIn zijn de drie belangrijkste kanalen die organisaties gebruiken om hun werkgeversmerk te promoten: bedrijfswebsites, online professionele netwerken en sociale media.
Eigen netwerk
Naast het inzetten van traditionele kanalen is de meest effectieve manier om de huidige werknemers te betrekken in het wervingsprocess. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven waarvan werknemers de content van hun merk delen meer vacatures ontvangen. Door werknemers te betrekken in het promoten van je employer branding wordt het vertrouwen in jou als werkgever vergroot. Wanneer je werknemers aanmoedigt om hun eigen verhalen te delen en employer brand ambassadors te worden, is de externe communicatie geloofwaardiger en aantrekkelijker voor werkzoekenden.
Directie
Een andere belangrijke succesfactor is de betrokkenheid van de directie. Door op social media actief te praten over merkwaarden, bedrijfsdoelen en cultuur en vooral betrokken te zijn bij employer branding initiatieven fungeren ze als rolmodel voor zowel werknemers als sollicitanten en wordt je bedrijf als betrouwbaarder gezien.

betrek huidige werknemers in het wervingsprocess
Zorg voor een positieve kandidaat-ervaring
Employer branding stopt niet op het moment dat de gewenste kandidaat z’n sollicitatie brief naar je heeft gestuurd. Het hele proces van solliciteren tot dat het contract is getekend is belangrijk.
Hoe voelt het om binnen te komen bij het bedrijf? Wat is de sfeer? Wat voor gevoel krijg je bij de styling van het bedrijf? Wat is de sfeer van het gesprek dat je hebt en de opvolging daarvan? Past dat nog bij het onderbuikgevoel dat ze vooraf hadden? De algehele kandidaat-ervaring die sollicitanten bij jouw bedrijf krijgen is minstens net zo belangrijk. Als je employer branding klopt met de werkelijkheid maak je hiermee het verschil!

Wij helpen je van A tot Z om een ijzersterk werkgeversmerk neer te zetten, waarmee jij IT-talent weet aan te trekken. Zo kun je het moeizame proces van recruitment omzetten in kostbare tijd om in je bedrijf te steken, met de juiste werknemers. Wij helpen je graag verder! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.