1. OMD
  2. Blog
  3. Oost west, thuis best

Thuiswerken tijdens Corona

‘Houdt 1,5 meter afstand, nies of hoest in je elleboog, was je handen stuk en werk - zoveel mogelijk - thuis’. De ieder wel bekende en in veelvoud herhaalde zin van het afgelopen jaar. Het was maart 2020 toen heel Nederland tijdens de persconferentie te horen kreeg dat thuiswerken voorlopig de norm zou worden.

3840x2160a

Computerschermen werden besteld en in auto’s geladen. Voor wie het nog niet had, werd een server verbinding vanuit huis geregeld. Daar zat ik dan. Aan mijn eettafel met een computerscherm die de eetkamer ontsierde. Helaas had ik niet het geluk beschikking te hebben over een mooi ingerichte werkkamer. Het is niet anders, het zal vast niet heel lang duren.

Thuiswerken blog

Al na een paar weken, misschien zelfs al wel na een paar dagen, begon ik ook de positieve kanten van het thuiswerken in te zien. Ik kan op de fiets naar kantoor maar toch scheelde het mij reistijd. Die tijd kon ik weer aan andere dingen besteden. Voor mij gaf het net wat meer rust en vrijheid wat er in resulteerde dat ik bij elke persconferentie stiekem hoopte dat we wederom te horen zouden krijgen ‘werk - zoveel mogelijk - thuis.’

I Stock 895276050

Ik begrijp heel goed dat het voor velen geen ideale situatie is. Kinderen die rondrennen - waar je ook nog meester of juf voor moet zijn, niet over een fijne werkplek beschikken, geen goede internetverbinding hebben of het maar saai en eenzaam vinden thuis. Nou heb ik het geluk dat ik in mijn dagelijkse werkzaamheden veel klanten en collega’s spreek via de telefoon. We maken ook tijd voor een gesprekje wat je normaalgesproken bij het koffieautomaat of tijdens de lunch gevoerd zou hebben. Hierdoor heb ik geen moment het idee gehad dat ik niet wist hoe het met iemand ging.

Thuiswerken blog kat

‘Hoor je mij?’, ‘kan je je scherm even delen?’, stuur je mij een linkje?’. Ik heb het natuurlijk over het beeldbellen wat een enorme opmars heeft gemaakt. Ook dit vind ik weer een uitkomst. Je kan gemakkelijker een afspraak (met meerdere) bijwonen. Daarnaast zijn ze vaak korter en doelgerichter. Het was even wennen, al die verschillende platforms die allemaal nét wat anders werken maar inmiddels hebben we het met zijn allen redelijk onder de knie. Door beeldbellen krijg je een klein inkijkje in ieders leven. Normaal gesproken zie je nooit iets van iemand zijn privé-setting. Het heeft vaak leuke verhalen en situaties opgeleverd.

Heeft het thuiswerken dan alleen maar voordelen? Nee, er zijn nadelen. Vooral aan het begin had ik het gevoel nóg beter bereikbaar te moeten zijn. Want als ik niet opneem, wordt er misschien wel gedacht dat ik niet aan het werk ben? Daarnaast lopen werk en privé meer door elkaar heen. Pauzes nemen is soms lastig. Het is aantrekkelijk om nog even door te gaan of iets ‘s avonds af te maken. De vaste telefoon staat doorgeschakeld naar mobiel. Dus waar ik normaal gesproken de telefoon niet meer zou horen zodra ik het kantoor had verlaten, neem ik mijn mobiel toch nog maar even op.

I Stock 472283865 Omgezet

Maar de nadelen wegen voor mij niet op tegen de voordelen. Nu ik terugkijk op ruim een jaar hoofdzakelijk thuiswerken durf ik te zeggen dat ik er blijer van ben geworden en over het algemeen minder snel stress ervaar. Voor mijn gevoel heb ik juist intensiever contact gehad met klanten en collega’s. Ik ben thuis minder snel afgeleid, heb projecten bewuster van A tot Z meegekregen en begeleid. Ik ben ben met meer zelfvertrouwen en zelfstandiger gaan werken doordat je simpelweg minder gemakkelijk op hulp kan vragen. Inmiddels is al bekend dat we in de toekomst niet meer fulltime op kantoor werken.

Thuiswerken blog huis

En dat biedt kansen. Ik zou graag wat rustiger en groter gaan wonen en tegelijkertijd woon-werkverkeer zo kort mogelijk houden. Dat is helaas onmogelijk in Rotterdam. Kopen is daar onbetaalbaar en meer ruimte huren nog veel onbetaalbaarder. Dus toen het bericht kwam dat we straks hooguit 1 dag per week op de zaak moeten werken heb ik de knoop doorgehakt en een mooi huis in Brabant gekocht, mét ruimte voor een goed ingericht kantoor. Terug naar mijn Brabantse roots. Terug naar meer natuur, ruimte en rust. Dus COVID of geen COVID.. ‘ik werk vanaf nu – voortaan – lekker zoveel mogelijk – thuis’.

Medewerker Marloes

Marloes is projectmanager bij OMD Branding en schreef deze blog om haar visie op ‘het nieuwe normaal’ van het thuiswerken te delen.