1. OMD
  2. Branding
  3. Merkconcept

Merkconcept

Is jouw merkstrategie lekker scherp? Dan is het merkconcept de volgende stap naar branding dat je onderscheidend en relevant maakt. In de merkconcept fase creëren we spelregels voor de belangrijkste woorden in je marketing. Benieuwd hoe we dit doen?

Wat is merkconcept

In de merkconcept fase geven we woorden aan je merk. Deze woorden geven de lezer snel inzicht in de betekenis van je merk. Zoals we eerder vertelden, kun je branding zien als een soort schoenendoos met eenvoudige, duidelijke spelregels voor tekst en beeld. In de merkconcept fase ontwikkelen we de spelregels voor tekst. Oftewel, de woorden die jouw merk tot leven laten komen. Met deze basiswoorden zorgen we ervoor dat je merk zich onderscheidt van andere merken, waardoor je opvalt, dat je doelgroepen je begrijpen, geloven én misschien wel het allerbelangrijkste; dat ze een goed gevoel bij je krijgen. De voorwaarden dat mensen voor jouw merk kiezen!

We willen dat de woorden van jouw merk snel opvallen door de inhoud en direct daarna uitleggen wat jou anders maakt dan anderen. Iedere marketingboodschap bevat vier laagjes: je boodschap, je slogan, je descriptor en je naam. We noemen dit ook wel de marketing spekkoek. We ontwikkelen spelregels voor deze vier laagjes, zodat alle rationele en emotionele ingrediënten aanwezig zijn. Met deze spekkoek geef je uiteindelijk richting aan al jouw boodschappen; de rode draad in je marketing. Dit is een belangrijke stap voordat we verder gaan met de visuele kant van je branding.

Concept

Merkconcept bepalen. Hoe doen we dat?

De inzichten die we nodig hebben om een krachtig merkconcept te vormen, hebben we opgehaald in de vorige stap; de merkstrategie. Met deze inzichten werken we binnen twee stappen (tekst en beeld) naar jouw branding toe. We gebruiken de inzichten uit de merkstrategie als ingrediënten voor de marketing spekkoek, waar we het net al even over hadden! We nemen je graag nog even mee in de laagjes van de spekkoek.

Merknaam

We ontwikkelen een naam die past bij het onderbuikgevoel van je organisatie. We brengen in kaart wat je doet en hoe het voelt om met je te werken. Een merknaam met power bevindt zich tussen ratio en emotie, ofwel tussen wat je doet en hoe je voelt.

Een voorbeeld van een merknaam die perfect inspeelt op emotie, is Jaguar. Deze naam vertelt in één woord hoe het voelt om in de auto te zitten. Een Jaguar is snel, agressief, gestroomlijnd, gespierd, indrukwekkend én top of the food chain. Al deze woorden verbind je aan het merk, en zeggen tegelijkertijd veel over de kwaliteit van de auto. Ze zeggen alleen niets over wat je bent. Deze merknaam zou net zo goed gebruikt kunnen worden voor een boormachine of een nieuwe mannengeur.

Een voorbeeld van een naam die inspeelt op ratio is de Hypotheker; het legt precies uit wat het merk doet, namelijk hypotheken verkopen. Lekker duidelijk, maar dit heeft twee nadelen. Allereerst kun je met een rationele merknaam in de toekomst nooit meer iets anders verkopen. Het zou gek zijn als de Hypotheker opeens servies gaat verkopen, dat klopt niet! Daarnaast roept een rationele naam geen emotie op.

Een ideale merknaam zit dus ergens in het midden. Een goed voorbeeld hiervan is Independer. Dit is een onafhankelijke vergelijkingswebsite voor verzekeringen. Of Tinder; swipen van je lucifer en het ontbranden van liefde.

Descriptor

De descriptor legt met zo min mogelijk woorden uit wat je doet. Of je nu een keurslager, een staalfabriek of een boekenverkoper bent. Een descriptor geeft antwoord op de vraag; wat ben je?

Slogan

Het eerste wat je je afvraagt als je een marketingboodschap ziet is ‘wat is dit?’, ‘waarom heb ik dit nodig?’ en ‘waarom wil ik dit van jou kopen?’ En dit is precies wat een goede slogan vertelt. Een slogan legt de lezer in een paar woorden uit wat je zo onderscheidend en relevant maakt. Deze woorden helpen marketeers om hele scherpe content te schrijven. Kortom, een goede slogan helpt niet alleen je lezers, maar ook je marketeers!

De marketingboodschap

Jouw marketingboodschap is hetgeen dat je wilt vertellen aan je doelgroep. Of dit nu een vacature, een social media post of een advertentie is. Als marketeer wil je marketingboodschappen schrijven zonder dat je beperkt wordt in de inhoud. Doordat de belangrijkste ingrediënten in de slogan, naam en descriptor van jouw merk verwerkt zitten, kunnen marketeers een krachtige marketingboodschap creëren. De enige restrictie die je hebt als schrijver of marketeer, is dat je boodschap altijd moet afsluiten met je slogan. Als dat lukt, weet je zeker dat je een krachtige marketingboodschap verspreidt.

Merkconcept bepalen bij Onwijs Mooie Dingen

Om jouw merkconcept te vormen, duiken we de keuken in voor een versgebakken spekkoek! Maar hoe bakken we deze laagjes precies? We vertellen kort welke modellen we gebruiken.

Merknaam

We bepalen je merknaam aan de hand van de kernemoties van je merk. Deze emoties hebben we opgehaald in de eerdere stap; de merkstrategie. We buigen ons over de ‘how’ en ‘what’ in de Golden Circle. We kijken wat je doet, wat je oplevert en hoe het voelt om zaken met je te doen. In jouw merknaam brengen we emotie en ratio samen.

Descriptor

Om de descriptor van jouw merk te vormen, richten we ons op de ‘how’ en ‘what’ in de Golden Circle.

Slogan

In je slogan benadrukken we waarom je anders bent dan anderen. We verdiepen ons in jouw onderscheidende vermogen en nemen inzichten uit de concurrentievergelijking en het doelgroeponderzoek mee. Hierbij focussen we ons op de relevantie van jouw ‘why’ in de Golden Circle. Met deze kennis zetten we al jouw kenmerken naast elkaar en vormen we een fantastische afsluitende zin voor al jouw boodschappen.

Denk maar eens aan de slogan van Coolblue; ‘alles voor een glimlach’. Daar moest je waarschijnlijk niet lang over nadenken! Maar waar gaat de slogan precies over? Coolblue is ontstaan vanuit een hechte vriendengroep. Ze gaan met elkaar om als echte vrienden. Dit zie je terug op de werkvloer van Coolblue, maar ook op de manier van omgaan met de leveranciers en klanten. Van vriendschap word je gelukkig en dat heeft Coolblue vertaalt naar ‘alles voor een glimlach’. Dit zie je terug in alles wat het merk doet. Van de teksten op je pakketje en in je mailbox, tot de vacatureteksten op de website; er verschijnt een glimlach op je gezicht. En omdat ze dit doen, werkt de slogan ook.

Waarom kies je voor Onwijs Mooie Dingen?

Met onze unieke werkwijze nemen we alles uit handen, maar houd je tegelijkertijd 100% de regie. Binnen slechts één dag halen we alle relevante informatie bij jullie op en werken we binnen drie stappen naar je branding toe. In een ervaren team met verschillende disciplines werken we samen binnen 6-10 weken aan een bijzonder proces. We hebben super tevreden klanten, waardoor we met zekerheid kunnen zeggen dat je alleen betaalt op het moment dat je 100% tevreden bent. Het resultaat? Branding die scoort. Dat is Onwijs Mooie Dingen.