1. OMD
  2. Branding
  3. Merknaam bedenken

Merknaam bedenken

Voordat mensen jouw merk kennen, komen ze eerst in aanraking met je merknaam. Je merknaam is daarom hét visitekaartje van je merk. Een enorm belangrijk onderdeel, dus! Een merknaam met power bevindt zich tussen ratio en emotie én past bij het onderbuikgevoel van je organisatie. Maar hoe bedenken we zo’n krachtige merknaam?

Wat is een merknaam?

We verklapten het net al; een merknaam is een essentieel onderdeel van de branding van je merk, maar wat is een merknaam precies? Een naam bevindt zich altijd op één van de denkbeeldige lijnen tussen drie punten; abstractie, emotie en ratio. We lichten ieder punt kort toe.

Abstract

Een abstracte merknaam geeft niets weg over wie je bent of wat je doet. Denk maar eens aan het merk Ben.

Emotie

Een merk dat perfect inspeelt op emotie, is Jaguar. Deze merknaam benadrukt hoe agressief, snel en indrukwekkend de auto’s van Jaguar zijn.

Ratio

Een voorbeeld van een rationele naam is de Hypotheker. Dit is een typisch voorbeeld van een beschrijvende naam; dit merk verkoopt hypotheken. Lekker duidelijk! Maar wat als je in de toekomst een ander product op de markt wil brengen, kan dat dan nog wel?

Om die reden ligt een ideale merknaam tussen abstractie, emotie en ratio. Je geeft niet alleen aan waar je merk voor staat, maar ook welk gevoel het met zich meebrengt. Je wilt in één keer duidelijkheid scheppen, een fijn gevoel meegeven én het moet ook nog eens lekker klinken. Want laten we eerlijk zijn, een lange en moeilijke naam onthoudt uiteindelijk niemand! Je wilt dat mensen die jouw merknaam lezen, meteen weten waar je merk voor staat. Het moet blijven hangen, en dat is een uitdaging!

Nieuwe merknaam bedenken

Doordat je zelf emotioneel betrokken bent bij je merk, is het ontwikkelen van een naam een behoorlijke uitdaging. Om die reden is het verstandig om jouw merknaam te laten ontwikkelen door een bureau. Bij Onwijs Mooie Dingen duiken we tijdens de merkconcept fase in de woorden van je merk.

Maar hoe ziet dat er in praktijk uit? We vertellen je graag hoe wij onze merknaam gevormd hebben.

Zoals we net al vertelden, bevindt een krachtige merknaam zich tussen abstractie, emotie en ratio. In onze visualisatie hieronder wordt duidelijk hoe onze merknaam zich tussen deze punten bevindt. Onwijs Mooie Dingen vertelt wat we doen en hoe het voelt om met ons samen te werken. Onze kernwaarden komen samen, en worden stuk voor stuk belicht. Snel levert energie op, helder vertelt dat het goed komt én wow zorgt voor de wow-factor. Dat is Onwijs Mooie Dingen!

Waar moet een sterke merknaam aan voldoen?

Niet iedere naam is een sterke merknaam. Een sterke merknaam onderscheidt zich van andere namen door een aantal belangrijke kenmerken. We nemen je graag mee!

Ratio en emotie

Om jouw merknaam betekenis te geven, kun je het best een naam kiezen die geassocieerd wordt met de wensen en behoefte van je doelgroep of de waarden van je merk. Herken je ons vorige voorbeeld over Independer nog? Deze merknaam speelt hier perfect op in! Zoals de naam al zegt, is Independer een onafhankelijke vergelijkingswebsite voor verzekeringen. Bovendien moet jouw merknaam begrijpelijk zijn voor je doelgroep. Laat je klanten daarom niet achter met vraagtekens op het moment dat zij jouw merknaam lezen. We zien vaak dat dit gebeurt met afkortingen zonder klinkers. Denk maar eens aan DKNY. Lastig te onthouden, vind je niet? Mocht je graag jouw merknaam willen afkorten, kies dan voor een afkorting met klinkers!

Kort en bondig

De ideale merknaam is vaak kort en bondig. Je wilt dat anderen je merk gemakkelijk kunnen onthouden, spellen en uitspreken. Kies je toch een lange naam? Dan is de kans groot dat anderen je merknaam afkorten. Goede voorbeelden van korte merknamen zijn: Facebook, Apple en Dove.

Stopping power

Het is belangrijk dat jouw merknaam een stopping power heeft, oftewel een naam waarvan mensen een wow-gevoel krijgen; het gevoel dat mensen jouw naam iedere keer opnieuw met een glimlach lezen.

Uniek

Er bestaan onwijs veel verschillende merknamen. Een verrassende merknaam levert daarom enorm veel op! Wat dacht je van het bekende kledingmerk Diesel? Niet direct een naam die we voor een kledingmerk verwachten, maar dat maakt deze merknaam juist zo bijzonder.

Merknaam bepalen bij Onwijs Mooie Dingen

Samen met een team van mensen met verschillende disciplines ontwikkelen we namen die we aan onze eerder benoemde spelregels toetsen. Hoe beter jouw naam voldoet aan alle spelregels, hoe geschikter de naam is als merknaam. Daarom stellen we drie merknamen aan je voor, die ieder voldoen aan alle spelregels. Iedere merknaam die we delen heeft een positionerend haakje én geven jou ruimte om te kiezen welke jij het meest geschikt vindt. Zo help jij ons richting geven bij het ontwikkelen van de volgende stap.

Waarom kies je voor Onwijs Mooie Dingen?

Met onze unieke werkwijze lopen we iedere dag opnieuw een creatief proces door dat we bijna wetenschappelijk mogen noemen! Binnen één dag halen we alle relevante informatie op bij onze klanten, zodat onze creatieven direct aan de slag kunnen. We werken binnen een korte periode van 6-10 weken naar drie geweldige presentaties toe, waarin we jou net zo enthousiast maken als wij. Zo zorgen we niet alleen voor het wow-effect bij je doelgroep, maar ook bij jou!