Employee Advocacy: je bedrijf spreekt voor zich


In de huidige arbeidsmarkt ligt het echte goud niet in de overvolle sollicitatiebakken, maar in de onontgonnen wereld van passieve kandidaten. Deze professionals, tevreden in hun huidige baan maar open voor de juiste kans, vormen een rijke bron van talent. Maar hoe bereik je hen? Laten we duiken in de kunst van het aantrekken van passieve kandidaten.

Kijk op de wijk

VORM heeft een methodiek ontwikkeld om succesvolle buurten te ontwerpen. Dit doen ze op basis van hun eigen expertise, participatie van bewoners, openbare data en eigen onderzoek. Op die manier worden beslissingen alleen gemaakt op basis van cijfers en feiten, maar ook vanuit bewezen successen én input van de eindgebruikers . Onwijs Mooie Dingen is gevraagd om de methode een gezicht te geven.

Employee Advocacy

Een van de meest effectieve manieren om passieve kandidaten te bereiken is via je eigen werknemers. Employee advocacy programma's zetten je medewerkers in als ambassadeurs van je bedrijf. Hier is hoe je dit kunt aanpakken:

 1. Creëer een cultuur van trots Zorg ervoor dat je medewerkers trots zijn op hun werk en werkgever. Dit begint met een sterke bedrijfscultuur en een duidelijke missie.
 2. Maak het delen makkelijk Voorzie medewerkers van tools en content die ze eenvoudig kunnen delen op hun sociale netwerken. Denk aan bedrijfsnieuws, vacatures, en interessante projecten.
 3. Train je medewerkers Bied training aan over hoe ze effectief kunnen communiceren over je bedrijf op sociale media en in hun professionele netwerken.
 4. Incentiveer, maar houd het authentiek Beloon medewerkers voor hun bijdragen aan het programma, maar zorg ervoor dat hun berichten authentiek blijven.
 5. Focus op storytelling Moedig medewerkers aan om persoonlijke verhalen te delen over hun werkervaringen. Authentieke verhalen resoneren sterker dan gepolijste marketingboodschappen.

Employee Advocacy is effectief maar altijd aanvullend tot andere traditionele methodes.

 1. Netwerkevents Organiseer of neem deel aan industriespecifieke evenementen waar je potentiële kandidaten kunt ontmoeten in een informele setting.
 2. Content marketing Creëer waardevolle content die relevant is voor je doelgroep. Dit positioneert je bedrijf als thought leader in je industrie.
 3. Langetermijnrelaties opbouwen Concentreer je niet alleen op onmiddellijke vacatures, maar bouw relaties op voor de lange termijn.
 4. Employer branding Investeer in een sterke employer brand die resoneert met de waarden en ambities van je doelkandidaten.
Mo sedighi kopie topaz high fidelity v2 6x faceai

'Warme club mensen, veel positieve energie, heel aantrekkelijk om daarmee te mogen werken.'

Mo Sedighi, Senior conceptontwikkelaar Vorm
Eszter

'The attention you gave to people’s suggestions was an eye-opener'

Eszter Dolak, Creative designer Prodrive

Wie zijn passieve kandidaten?

Passieve kandidaten zijn professionals die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar wel open staan voor interessante mogelijkheden. Ze vormen zo'n 70% van de mondiale workforce. Deze groep is waardevol omdat ze vaak hoogopgeleid, ervaren en succesvol zijn in hun huidige rol. Traditionele wervingsmethoden schieten tekort bij het bereiken van passieve kandidaten. Job boards en standaard vacatures trekken voornamelijk actieve zoekers aan. Bovendien zijn passieve kandidaten selectiever en moeilijker te overtuigen om van baan te wisselen.

 1. Investeer in opleiding: Wees bereid om te investeren in de ontwikkeling van potentiële kandidaten die misschien niet 100% aan het profiel voldoen.
 2. Flexibiliteit in vereisten: Heroverweeg je 'must-haves' versus 'nice-to-haves' in je functie-eisen.
 3. Diversifieer je zoekstrategie: Vertrouw niet op één methode. Combineer employee advocacy met andere innovatieve wervingstechnieken.
 4. Data-gedreven aanpak: Gebruik analytics om te begrijpen waar je meest succesvolle hires vandaan komen en optimaliseer je strategie daarop.
Onwijs Mooie Dingen Animatie 6

Het bereiken en aantrekken van passieve kandidaten vereist een paradigmaverschuiving in je wervingsstrategie. Door je eigen medewerkers in te zetten als ambassadeurs en te focussen op het bouwen van langetermijnrelaties, kun je een sterke talent pipeline opbouwen. Vergeet niet dat de beste kandidaten niet altijd actief zoeken - het is aan jou om hen te vinden en te overtuigen dat jouw bedrijf hun volgende grote kans is.

Door deze aanpak te implementeren, transformeer je niet alleen je wervingsproces, maar bouw je ook aan een sterkere, meer betrokken werkgemeenschap die natuurlijk toptalent aantrekt. In de war for talent win je niet door het luidst te schreeuwen, maar door het meest authentiek en strategisch te zijn in je benadering.