De balans tussen kunst en functie

UX Design


hoe creëer je een website die zowel creatief als gebruiksvriendelijk is? Deze vraag houdt zowel beginnende als ervaren designers bezig. De kern van het probleem ligt in het vinden van evenwicht. Designers willen hun creativiteit de vrije loop laten, unieke visuele elementen toevoegen en een site maken die opvalt. Tegelijkertijd moet de website intuïtief en makkelijk te navigeren zijn voor bezoekers. Dit spanningsveld tussen creativiteit en gebruiksvriendelijkheid vormt de basis van veel frustraties in het ontwerpproces.

Supla Poster

Supla is een startup die zich richt op digitalisering in de bouwsector. Een uitdagende taak, gezien de vele spelers en bestaande oplossingen. Het digitaliseren van het hele bouwproces biedt grote voordelen, zoals versnelling en meer creatieve vrijheid. Supla is bezig met het vormen van een coalitie van vrije denkers. Om deze groep een stem en gezicht te geven, hebben we een nieuwe merkidentiteit ontwikkeld.

Het gaat verder dan alleen esthetiek versus functionaliteit. Bedrijven en marketeers hebben een duidelijk doel: ze willen websites die conversies opleveren. Dit betekent dat bezoekers de gewenste acties uitvoeren, zoals het maken van een aankoop of het invullen van een contactformulier. De uitdaging is om deze hoge conversieratio's te bereiken zonder in te boeten op design. Het is een delicate balans die vraagt om zorgvuldige overweging van elk ontwerpelement.

Ondanks alle inspanningen blijft er een constante zorg: wat als bezoekers niet geïnteresseerd raken in de website? Lage betrokkenheid van gebruikers is een reëel risico. Een website kan er prachtig uitzien, maar als bezoekers snel weer vertrekken zonder te interacteren, schiet hij zijn doel voorbij. Deze angst voor lage engagement drijft designers om voortdurend nieuwe manieren te zoeken om gebruikers te boeien en vast te houden.

Gebruik A/B-testen. Deze aanpak stelt ontwerpers in staat om verschillende versies van een website of specifieke elementen ervan te testen. Door het gedrag van gebruikers te testen bij verschillende ontwerpen, kunnen er beslissingen worden genomen. Dit helpt bij het vinden van de juiste balans tussen creativiteit en functionaliteit, en bij het verhogen van conversies en engagement.

Mo sedighi kopie topaz high fidelity v2 6x faceai

'Warme club mensen, veel positieve energie, heel aantrekkelijk om daarmee te mogen werken.'

Mo Sedighi, Senior conceptontwikkelaar Vorm
Eszter

'The attention you gave to people’s suggestions was an eye-opener'

Eszter Dolak, Creative designer Prodrive

Een van de grootste uitdagingen is de neiging om complexe navigatiestructuren te creëren. Hoewel goed bedoeld, kunnen ingewikkelde menu's en pagina-indelingen gebruikers verwarren en frustreren. Dit onderstreept het belang van eenvoud en duidelijkheid in het ontwerp, zonder in te leveren op visuele aantrekkingskracht.

In de kern draait effectief webdesign om het begrijpen en toepassen van zowel UX (User Experience) als UI (User Interface) principes. UX-design focust op de algehele ervaring van de gebruiker, terwijl UI-design zich richt op de visuele en interactieve elementen. Door deze twee aspecten te combineren, kunnen designers websites creëren die niet alleen mooi zijn, maar ook intuïtief en effectief.

Supla socials

Uiteindelijk is succesvol webdesign een continu proces van leren, testen en verfijnen. Het vereist een grondige kennis van designprincipes, een goed begrip van gebruikersgedrag, en de bereidheid om data te gebruiken. 

Door deze elementen samen te brengen, kunnen ontwerpers websites creëren die zowel visueel indrukwekkend als functioneel effectief zijn.