Merkpositionering: trek aandacht met branding


Opvallen in de merkenjungle: Hoe je een unieke positie verovert.
In het huidige medialandschap lijkt het soms alsof je door een dichtbegroeide jungle navigeert. Overal om je heen schreeuwen merken om aandacht, en het wordt steeds lastiger om je eigen geluid te laten horen. Deze frustratie is herkenbaar voor veel marketingmanagers: hoe kun je opvallen in een wereld die overspoeld wordt met content en reclame?

Peblar

Sinds 10 jaar ontwikkelt Prodrive, white label, de meest innovatieve en betrouwbare laadpaal voor elektrische personenauto’s op de markt. Om deze onder eigen vlag wereldwijd te kunnen verkopen, had Peblar hulp nodig bij het ontwikkelen van een merkidentiteit voor de introductie van hun innovatieve laadpaal.

De angst om irrelevant te worden in deze snel veranderende markt is reëel. 

Terwijl sommige bedrijven vasthouden aan verouderde marketingpraktijken, rennen anderen zich het vuur uit de sloffen om elke nieuwe trend te volgen. Maar is dat de juiste aanpak? De vrees om de boot te missen kan verlammend werken en leiden tot ondoordachte beslissingen. Toch is er hoop. Het diepste verlangen van elke marketeer is om een unieke en onderscheidende marktpositie te bereiken.

De sleutel tot succes ligt in het ontwikkelen van een onderscheidende merkidentiteit aan de hand van kernwaarden

Een plek waar je merk niet alleen gezien wordt, maar ook echt resoneert met je doelgroep. Waar je niet slechts een stem in de menigte bent, maar een baken waar mensen naartoe getrokken worden. Dit is geen quick fix of een one-size-fits-all oplossing, maar een doordachte strategie die tijd en toewijding vereist.

Eszter

'The attention you gave to people’s suggestions was an eye-opener'

Eszter Dolak, Creative designer Prodrive

Neem bijvoorbeeld Patagonia. Hun merkidentiteit is diep geworteld in milieubewustzijn en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit zie je terug in alles wat ze doen, van hun productieprocessen tot hun marketingcampagnes. Ze steken met kop en schouders uit boven concurrenten die vastgeroest zitten in traditionele, product-gerichte marketing.

Het ontwikkelen van een branding strategie die deze kernwaarden weerspiegelt, is de volgende stap. Dit betekent dat je consistent moet zijn in alle uitingen van je merk. Je communicatie, je producten, je klantenservice - alles moet in lijn zijn met je kernwaarden.

Maar pas op: consistentie betekent niet starheid. In tegenstelling tot bedrijven die vasthouden aan verouderde marketingpraktijken, moet je flexibel genoeg zijn om mee te bewegen met de markt, zonder je kernidentiteit te verliezen.

Een unieke merkidentiteit creëren vereist moed. Het betekent dat je soms tegen de stroom in moet zwemmen. Kijk naar Tony's Chocolonely. Ze hadden ervoor kunnen kiezen om gewoon 'nog een chocolademerk' te zijn. In plaats daarvan kozen ze ervoor om hun merk op te bouwen rond een missie: 100% slaafvrije chocolade. Dit onderscheidt hen niet alleen, het geeft hun merk ook een duidelijk doel.

Mo sedighi kopie topaz high fidelity v2 6x faceai

'Warme club mensen, veel positieve energie, heel aantrekkelijk om daarmee te mogen werken.'

Mo Sedighi, Senior conceptontwikkelaar Vorm

Het opbouwen van een sterke merkidentiteit is geen eenmalige actie. 
Je moet je oor te luisteren leggen bij je doelgroep, trends in de gaten houden, en steeds opnieuw evalueren of je merkboodschap nog resoneert.

Door te investeren in een doordachte merkpositionering en een sterke branding strategie, kun je een unieke plek veroveren in het overvolle medialandschap. Je wordt niet zomaar een andere stem in de jungle, maar een herkenbaar baken waar je doelgroep naartoe wordt getrokken.

In een wereld waar iedereen schreeuwt om aandacht is het de doordachte stem die gehoord wordt. 
Durf anders te zijn, blijf trouw aan je waarden, en laat je unieke merkidentiteit schijnen als een licht in de jungle van merken.

Ben je klaar om je merk naar nieuwe hoogten te tillen? Om een positie te claimen die echt bij je past? Neem dan contact met ons op. Bij OMD helpen we je graag om jouw unieke merkidentiteit te ontdekken, te ontwikkelen en uit te dragen. Samen maken we jouw merk onvergetelijk in een zee van middelmatigheid.