Podcast productie voor marketingmanagers: wie gaat er praten?


het opzetten van een succesvolle bedrijfspodcast brengt een aantal uitdagingen met zich mee, waar marketingmanagers mee worstelen.

Een van de grootste kopzorgen is het vinden van de juiste podcasthost. Het lijkt misschien eenvoudig, maar een goede host moet over een unieke combinatie van vaardigheden beschikken. Niet alleen moet deze persoon mediageniek zijn en vlot kunnen spreken, maar ook diepgaande kennis van de branche hebben en de bedrijfswaarden kunnen uitdragen. Bovendien moet de host in staat zijn om boeiende gesprekken te voeren met gasten. Het vinden van iemand die al deze kwaliteiten bezit, blijkt in de praktijk vaak een lastige opgave.

Kijk op de wijk

VORM heeft een methodiek ontwikkeld om succesvolle buurten te ontwerpen. Dit doen ze op basis van hun eigen expertise, participatie van bewoners, openbare data en eigen onderzoek. Op die manier worden beslissingen alleen gemaakt op basis van cijfers en feiten, maar ook vanuit bewezen successen én input van de eindgebruikers . Onwijs Mooie Dingen is gevraagd om de methode een gezicht te geven.

Daarnaast is het cruciaal dat de host de bedrijfswaarden kan uitdragen. Ze fungeren immers als het publieke gezicht - of in dit geval, de stem - van het bedrijf. Dit vereist niet alleen een goed begrip van de bedrijfscultuur en -missie, maar ook het vermogen om deze op een authentieke manier over te brengen.

Een vaak onderschatte maar essentiële vaardigheid is het vermogen om interessante gesprekken te voeren met gasten. Een goede host moet in staat zijn om door te vragen, onverwachte wendingen in het gesprek te nemen en de luisteraar geboeid te houden.

Het vinden van iemand die al deze kwaliteiten bezit, kan behoorlijk frustrerend zijn voor marketingmanagers. Vaak lijkt de perfecte kandidaat niet te bestaan, wat leidt tot moeilijke keuzes en compromissen. Sommige bedrijven kiezen ervoor om intern te zoeken, in de hoop een verborgen talent te ontdekken onder hun medewerkers. Anderen kijken naar externe opties, zoals het inhuren van een professionele presentator of het benaderen van een bekende persoonlijkheid uit de branche.

Mo sedighi kopie topaz high fidelity v2 6x faceai

'Warme club mensen, veel positieve energie, heel aantrekkelijk om daarmee te mogen werken.'

Mo Sedighi, Senior conceptontwikkelaar Vorm
Eszter

'The attention you gave to people’s suggestions was an eye-opener'

Eszter Dolak, Creative designer Prodrive
Omd melaniesamat 6530

Een interessante aanpak die sommige bedrijven hanteren, is het creëren van een host-duo. Hierbij wordt bijvoorbeeld een interne expert gekoppeld aan iemand met sterke presentatievaardigheden. Dit kan resulteren in een dynamische combinatie van inhoudelijke kennis en mediagenieke presentatie.

Ongeacht de gekozen aanpak, is het essentieel dat er voldoende tijd en middelen geïnvesteerd word in het selectieproces. Het houden van proefopnames, het verzamelen van feedback van potentiële luisteraars, en het geven van training en begeleiding aan de gekozen host kunnen allemaal bijdragen aan het succes van de podcast.