Podcasts: Hoe lang, hoe vaak en is het de moeite waard?


Podcasts zijn de toekomst. Maar als je er zelf aan denkt te beginnen, komen er al snel vragen op. Hoe lang moet zo'n aflevering eigenlijk zijn? Hoe vaak moet je iets nieuws uitbrengen? En belangrijker nog: levert het wel genoeg op?

Poster Mockup 1 kopie

Van der Sluis, een netwerk van technische ondernemingen, wilde zichzelf beter positioneren als een aantrekkelijke werkgever voor toekomstige collega's. Om dit doel te bereiken, werd ons team gevraagd om een rebranding en een personeelscampagne te leiden.

Richtlijnen
Laten we beginnen met de lengte. Er is geen magisch antwoord, maar er zijn wel wat richtlijnen. De meeste populaire podcasts duren tussen de 20 en 45 minuten. Dat is ongeveer de tijd die mensen besteden aan hun dagelijkse reis naar werk of een rondje hardlopen. Maar er zijn ook succesvolle podcasts van 10 minuten of juist van anderhalf uur. Het hangt allemaal af van je inhoud en je doelgroep.

Dan de frequentie. Ook hier is geen gouden regel. Sommige podcasts komen dagelijks uit, anderen maandelijks. Het belangrijkste is dat je regelmatig bent. Als je besluit om wekelijks uit te komen, hou dat dan vol. Je luisteraars rekenen erop.

Mariette gigapixel standard scale 6 00x

'De kracht van Onwijs Mooie Dingen ligt in hun vermogen om complexe ideeën te vertalen naar visuele concepten. Ze zijn sterk in de vertaling van woord naar beeld en hun team is buitengewoon capabel en prettig om mee te werken.'

Mariette Broesterhuizen, Strategisch manager Buurtboost

Maar laten we even een stap terug doen. Waarom zou je überhaupt een podcast maken? Veel bedrijven zien het als een manier om dichter bij hun klanten te komen. En dat klopt. Een podcast geeft je de kans om je verhaal te vertellen op een persoonlijke manier. Het is alsof je direct in iemands oor praat. Dat schept een band.

Een podcast maken kost tijd en geld. Is het dat wel waard? Zeker als je bedenkt dat er al zoveel podcasts zijn. Het is een terechte vraag. Niet elk bedrijf heeft baat bij een podcast. De sleutel ligt in het testen. Begin klein. Maak een paar proefafleveringen met verschillende lengtes en stijlen. Vraag feedback aan je klanten of collega's. Wat vinden zij prettig om naar te luisteren? Waar leren ze het meest van?

Misschien ontdek je wel dat korte, wekelijkse afleveringen met praktische tips het beste werken voor jouw publiek. Of juist langere, maandelijkse gesprekken met experts uit je vakgebied. Het punt is: je weet het pas als je het probeert.

Website mockup
Eszter

'The attention you gave to people’s suggestions was an eye-opener'

Eszter Dolak, Creative designer Prodrive

Vergeet niet: een podcast staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van je grotere marketingstrategie. Gebruik sociale media om je afleveringen te promoten. Maak er blogposts van. Gebruik quotes in je nieuwsbrief. Zo versterk je niet alleen de band met je luisteraars, maar bereik je ook een breder publiek. 

Het mooie van podcasts is dat ze flexibel zijn. Je kunt experimenteren. Misschien begin je met een wekelijkse show van 30 minuten. Na een paar maanden merk je dat je luisteraars liever kortere, maar frequentere afleveringen hebben. Geen probleem. Pas je aan. Uiteindelijk draait het om één vraag: voegt een podcast iets toe aan jouw bedrijf? Helpt het je om je verhaal te vertellen? Om je expertise te delen? Om een band op te bouwen met je klanten? Als het antwoord 'ja' is, dan is het de moeite waard om ermee te experimenteren.

Dus, durf. Begin klein, leer van je fouten, en groei. Wie weet heb je over een jaar wel een thriving podcast-community. Of je ontdekt dat podcasts toch niet bij je passen. Maar dan weet je het tenminste zeker, in plaats van je af te vragen 'wat als'.

In de wereld van marketing is stilstand achteruitgang. Dus waarom niet die microfoon pakken en kijken waar het je brengt? Het ergste wat kan gebeuren is dat je iets nieuws leert. En dat is nooit een slechte zaak.